بدون شک هر چیزی دارای پیشینه و سابقهای است، در واقع هر چیزی که امروز در اشکال گوناگون و متنوع وجود دارد، در روزگاری به ابتداییترین شکل ممکن ساخته شده است. بدلیجات نیز از این قاعده مستثنا نیست و تاریخچه مختص به خود را دارد. شاید وقتی برای اولین بار انسانهای نخستین دندانهای حیواناتی را که شکار میکردند و آن را با هر وسیلهای به خود میآویختند تاریخچه پیدایش بدلیجات باشد. ما در این مقاله قصد داریم که به بررسی تاریخچه ساخت بدلیجات به شکل مفصل و جامع بپردازیم پس تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
خرید انگشتر زنانه با تنوع بالا
در بررسی تاریخچه ساخت بدلیجات به موضوع نخستین بدلیجات ساخته شده میپردازیم. طبق آخرین تحقیقات باستانشناسان نخستین زیورآلاتی که بشر از آن به عنوان زیورآلات و برای زیبا کردن خود استفاده میکرده است پنجه و دندان حیواناتی بوده است که انسانها بعد از صید و خوردن گوشت آن از دندان و پنجه آنها به عنوان زیورآلات استفاده میکردند. نکته جالبی میباشد که این قطعههای زینتی توسط یک رشته لیفت طبیعی و به هم متصل میشدند که آغازگر گردنبندهای امروزی بوده است. بهتر است بدانید که در واقع گردنبند از اولین زیورآلاتی است که توسط بشر مورد استفاده قرار گرفته است. گردنبندها اغلب در مراسمهای آیینی، مذهبی، جادویی و یا مراسم عزاداری و خاکسپاری استفاده میشده و همچنین نشانه ثروت و موقعیت افراد بوده است.
جالب است بدانید که انسانهای ماقبل تاریخ اغلب از مواد طبیعی مانند پر، صدف، استخوان و همچنین مواد گیاهی برای ساخت گردنبند مورد علاقهشان استفاده میکردند اما در عصر برنز جواهرات فلزی جایگزین این زینتها شدند. به طور کلی اولین شواهد تاریخی که گردنبندهای ابتدایی در آن به نمایش در آمدهاند مجسمهها و هنر خاور نزدیک باستان بوده است، اما اولین گردنبندهایی که در آن فلزات گران بها با آویزهای سنگی به کار رفته در اروپا ساخته شدهاند.
و اما زیورآلات در ایران باستان نیز جایگاه ویژهای داشته بهطوریکه از تقریبا ۲ هزار سال پیش از میلاد و در دوره مادها بسیاری از ساکنان فلات ایران ساختن جواهرات را با دانهها و مهرههای رنگی شروع کردند. به گونهای که در لباس یک ایرانی عهد باستان همیشه گردنبند و بازوبند وجود داشته و همچنین دشنهای نیز در زیر لباس خود پنهان میکرده است.
به مرور زمان و در دوره هخامنشی تنوع بسیار زیادی در زیورآلات از جمله شمسه، پلاک، دکمه گردنبند و دستبند دیده شد. اشکانیان نیز تزئین و درخشانسازی اشیاء را از همسایگان شرقی خود آموخته بودند و انواع آویز، سنجاق کوچک، کلاههای تزئین شده و کمربند را میساختند.
با این حال اوج شکوفایی در هنر جواهرسازی ایرانیان را میتوان در دوره ساسانیان مشاهده کرد که در این دوره مصرف طلا در میان اشراف و ثروتمندان به وفور مشاهده میشد. به صراحت میتوان گفت که تعجب و شگفتزده شدن مورخین از زیبایی و عظمت دست ساختههای ایرانی در دوره هخامنشی و ساسانی کاملا غیر قابل انکار است.
نکته دیگری که در پیدایش زیورآلات تاثیر بسزایی داشته این بود که انسان در طی هزاران سال زندگی با سنگ و شکل دادن به سنگهای مختلف به این نتیجه رسیده است که مقاومت سنگها متفاوت است. البته شاید یکی از ویژگیهای بارز سنگها برای انسانهایی که از آنها برای سرپناه استفاده میکردند مقاومت و سختی سنگها بود. به دلیل این دیدگاه و این نگرش انسان به طبیعت همراه داشتن این قطعات سرسخت را یادآوری برای مقاومت خود در برابر ناملایمتهای طبیعی میدانست و آنها را به خود آویزان میکردند. کم کم با شناخت متفاوتی که انسانها از مقاومت و پایداری و البته حرارت دادن به این سنگها قطعات فلز را کشف کردند. با به وجود آمدن و شناخت انسان از فلزات، کمک بزرگی برای به وجود آمدن زیورآلات زیباتر و ارزندهتر شد. با پیدایش زیورآلات فلزی که به وسیله فلزهایی مانند: نقره، طلا و سایر سنگهای زینتی برای ساخت گردنبند و دستبندها و تاج سلطنتی استفاده میشد گوشهای از تاریخچه ساخت زیورآلات را تشکیل داد که به مرور زمان و با پیشرفت علم و تکنولوژی و کشف معادن و استخراج فلزات ارزشمند، کمکم بدلیجات امروزی پدید آمدند.
اما با گذشت زمان و پیشرفت علم جواهرسازان قرن بیستم به استفاده از فلزات کمارزشتر مانند استیل و مس روی آوردند. امروزه مفهوم جواهرات تا حد زیادی تغییر کرده است و فقط به استفاده از سنگهای قیمتی و فلزهای نایاب اشاره نمیکند.
دیدگاه خود را بنویسید